Sárkányhajó-fesztivál (2020) – Beszámoló

2020. JÚNIUS 30. Hírek Kari hírek

 A nappalok hosszabbodásával lassan megérkezett a Sárkányhajó-fesztivál ünnepnapja, amelyet a kínai naptár hagyománya szerint az 5. hónap 5. napján ünnepelnek, ám a Gergely-naptárban idén június 25-re esett.


Ezen a napon délután a Pécsi Tudományegyetem Hagyományos Kínai Orvoslás Konfuciusz Intézete megtartotta a Sárkányhajó-fesztivált a Szent István téren. Június hónap a Konfuciusz Intézet Qigong-hónapjának van nyilvánítva, így a Sárkányhajó-fesztivál ünnepségére az egészségügyi gyakorlatok után került sor. A rendezvény nyitva állt a pécsi polgárok előtt, és lelkes résztvevőinknek köszönhetően egy emelkedett, békés légkörben tudtunk ünnepelni.

A PTE HKO Konfuciusz Intézete különféle Zongzival (bambusz vagy nád levélbe tekert rizskészítmény) várta Pécs város lakosságát. Az ünnepség során a térre látogatók nem csak a jujube, szilva és gesztenye ízesítésű Zongzit kóstolták meg, hanem a Konfuciusz Intézet tanárainak rövid bemutatóján keresztül megismerték a Sárkányhajó-fesztivál történetét, a hagyományos kínai fesztiválokat, melynek köszönhetően betekintést nyertek a kínai kultúra rejtett világába.

A PTE HKO Konfuciusz Intézete a Qigong-hónap és a Sárkányhajó-fesztivál ünneplésének alkalmából pólókkal lepett meg mindenkit, aki kipróbálta a Qigongot, vagy már ideje gyakorolják ezt a sportot, továbbá hosszú ideje érdeklődéssel van a kínai orvoslás iránt. A Qigong gyakorlásával mindenki belekóstolhatott a hagyományos kínai orvoslásba és kultúrába.

Ez a délutáni foglalkozás nagyszámban vonzotta az érdeklődőket. Néhányan reményüket fejezték ki a jövővel kapcsolatban, bíznak benne, hogy 2021-ben a PTE HKO Konfuciusz Intézete Zongzi készítést is szervez, így a részvétellel ők is jobban megismerhetik a kínai konyha rejtelmeit. Ahogy a kínai mondás tartja: „ a régi barátok nem láthatók, az új barátok több ezer mérföldre vannak.” Mint mindig, a PTE HKO Konfuciusz Intézete több jelentőségteljesebb tevékenységet fog folytatni, hogy kielégítse a helyi polgárok igényeit, és lehetővé tegye számukra, hogy jobban megértsék a kínai kultúrát.

 

Köszönjük mindenkinek a részvételt!