INTERNATIONAL SEASONS – tavasz (2022.03.29) – Beszámoló

2022. MÁRCIUS 31. Hírek Kari hírek

Az INTERNATIONAL SEASONS rendezvénysorozat célja, hogy a Pécsi Tudományegyetemen tanuló külföldi hallgatók országát és kultúráját megismertesse a hazai közönséggel. Ezen előadássorozat során került megrendezésre a ’Kína Nap’, melynek keretein belül színes előadásokkal és teakóstolóval vártuk az érdeklődőket.


Intézetünk szakmai, stratégiai és fejlesztési vezetője, Prof. dr. Hegyi Gabriella az ’Immunerősítés a hagyományos kínai orvoslásban’ címmel tartott előadásában bevezetett minket az immunerősítés és a hagyományos kínai orvoslás (HKO) történelmébe, a keleti orvoslás hatékonyságának nyugati tudományos módszerek általi bizonyításának fontosságába, megismertette velünk a HKO-ban alkalmazott technikákat, az akupunktúrás pontok és meridiánok jelentőségét, néhányuk helyét az emberi testben. A múlt, jelen és jövő struktúrát követve a professzor asszony előadásában kitért a HKO mai szerepére, az egyetemeken történő oktatására, alkalmazására Kínában és Magyarországon. Zárásként pedig hangsúlyozta, hogy a HKO jövője a képzésben rejlik, reményei szerint egyetemi szinten (BSC, Msc) is lesz lehetőség oktatni hazánkban, továbbá úgy véli, hogy újabb projektek javaslata, valamint részvétel nemzetközi kutató csoportokban szintén elő tudja segíteni a HKO további terjedését és kiteljesedését. Érdekességként búcsúzóul pár idézetet és életképet osztott meg Kínából.

A két előadás közötti szünetben intézetünk oktatói finom zöld, jázmin és citromos teával készültek a felfrissülni vágyóknak. A teákat Kínából hozták, így lehetőség nyílt megkóstolni az autentikus kínai teát hozzáadott adalékok nélkül. Az ital mellé egy ajándékkönyvvel is készültünk.

A rövid szünetet követően a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének igazgatója, Mohr Richárd előadása következett ’A magyar–kínai kapcsolatok gyökerei: írásos emlékek a 20. század előtti időszakból’ címmel. Az igazgató úr a következőképpen nyilatkozott előadásának tartalmáról: „A magyar nép keleti eredete általánosan ismert tény, azonban ritkán szoktunk azon gondolkodni, hogy Kínával és a kínaiakkal kapcsolatos ismereteink honnan is erednek. Előadásomban erre próbálok válaszokat keresni; a Kínára vonatkozó ismereteink néhány 16–19-ik század közötti, részben az Arcanumban is elérhető forrásán keresztül szeretném bemutatni, hogy milyen izgalmas kapcsolatok léteztek népeink között már több száz évvel ezelőtt is, valamint, hogy ezek az írott művek milyen módon járultak hozzá a Kína-képünk formálásához.”

Az eseményt megelőzően igazgató úr találkozott HSK2 szinten nyelvvizsgázott diákjainkkal is egy rövid beszélgetés erejéig.

Köszönjük professzor asszonynak és igazgató úrnak az izgalmas előadásokat, valamint a PTE Nemzetközi Igazgatóságnak a meghívást és a lehetőséget a szereplésre!

Szabó Attila, Mohr Richárd, Prof. dr. Hegyi Gabriella, Prof. dr. Betlehem József

 

Előadások:

Dr. Hegyi Gabriella - Immunerősítés a hagyományos kínai orvoslásban

Mohr Richárd - A magyar–kínai kapcsolatok gyökerei: írásos emlékek a 20. század előtti

 

A teljes előadások visszanézhetők az INTERNATIONAL SEASONS facebook oldalán!