A Konfuciusz Intézetek 13. Nemzetközi Konferenciáján egyéni kiválósági díjat vehetett át egyetemünk rektorhelyettese, Prof. Dr. Betlehem József Chengduban

2018. DECEMBER 13. Hírek Kari hírek

2018 december 4-5-én, rendezték meg a Konfuciusz Intézetek 13. Nemzetközi Konferenciáját a Sichuan tartománybéli Chengduban, ahol a PTE ETK HKO Konfuciusz Intézet magyar és kínai igazgatója, Prof. Dr. Betlehem József és Mao Hong képviselte a Pécsi Tudományegyetemet.


A konferencia alkalmából 10 új intézeti plakett átadására került sor, így az idén alapított intézetek száma harmincra nőtt. Jelenleg 548 Konfuciusz Intézet, 1193 általános és középiskolai Konfuciusz tanterem és 5665 oktatási hely létezik a világ 154 országában. Ezen keretek között, összesen 47000 teljes és részmunkaidős kínai és egyéb nemzetiségű tanár oktat mintegy 1.86 millió tanulót az oktatási rendszer különböző szintjein, valamint 810 000 diákot online felületen. Az Egy Út, Egy Övezet programban részt vevő 54 országban 153 Konfuciusz Intézet és 149 általános és középiskolai Konfuciusz tanterem működik a Nyelvoktatási Tanács tájékoztatása szerint.

A két napos konferenciát, amelyet a Kínai Nyelvoktatási Tanács, Sichuan tartomány kormányzata, a Sichuani Oktatási Intézet és Chengdu Önkormányzata szponzorált, több mint 1500 résztvevővel – köztük egyetemi vezetőkkel és a Konfuciusz Intézetek és tantermek képviselőivel több mint 150 országból – bonyolították le.

A pécsi Konfuciusz Intézet és Prof. Dr. Betlehem József 2018-as évi munkájának elismeréséül a Kínai Nyelvoktatási Tanács (Hanban) a Konfuciusz Intézetek egyéni kiválósági díját adományozta a magyar igazgatónak. E megtiszteltetésben a közép-kelet-európai régióban csak még egy, egy lengyel Konfuciusz Intézet igazgatója részesült.

Prof. Dr. Betlehem József a konferencia Rektori Fórumán is felszólalt, ahol a Konfuciusz Intézetek és partnereik közötti együttműködés fejlesztési irányairól és lehetőségeiről értekezett.