A Pécsi Tudományegyetem Hagyományos Kínai Orvoslás Konfuciusz Intézete sikeresen levezette az igazgatótanács találkozóját

2020. JÚNIUS 6. Hírek Egyetemi hírek

A Pécsi Tudományegyetem Hagyományos Kínai Orvoslás Konfuciusz Intézetének éves testületi találkozója június 3-án, helyi idő szerint 9 órakor volt megtartva.


A járvány által érintett ülést online tartották. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora, Betlehem József, a Pécsi Tudományegyetem általános, stratégiai és kapcsolati rektorhelyettese, Zhang Fucheng, az Észak-Kínai Tudományos és Technológiai Egyetem rektora, Li Changcun, az Észak-Kínai Tudományos és Technológiai Egyetem rektorhelyettese, valamint mindkét fél Kormányzótanácsának tagjai vettek részt az ülésen.

Zhang Fucheng, az Észak-Kínai Tudományos és Technológiai Egyetem rektora beszédében elmondta, hogy a Konfuciusz Intézet létrehozása óta elmúlt öt évben a két egyetem őszintén együttműködött és kéz a kézben dolgozott, kínai nyelvű tevékenységeket folytatott, továbbá a Konfuciusz Intézet platformján alapuló HKO oktatási és kulturális cseréket folytatott, amelyek erőteljesen támogatták a Konfuciusz Intézet fejlesztését.

Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora őszinte háláját fejezte ki az Észak-Kínai Tudományos és Technológiai Egyetemnek a Konfuciusz Intézet munkáját régóta tartó támogatásáért.  Azt mondta, hogy a Konfuciusz Intézet pontosan a két egyetem közötti kiterjedt cserék és együttműködés miatt ért el jelentős eredményeket olyan területeken, mint tudományos kutatás, oktatás, a két ország kulturális eseményeinek kölcsönös bemutatása, valamint kulturális tevékenységek szervezése. A Konfuciusz Intézet nemzetközi együttműködési platformot épített ki a megfelelő fejlesztés érdekében. Reméljük, hogy a két egyetem továbbra is mélyreható együttműködést folytat, és új szintre emeli a Konfuciusz Intézet munkáját.

Az ülés napirendjének megfelelően a Tanács megvitatta és jóváhagyta a Konfuciusz Intézet Tanácsának új tagsági listáját, továbbá meghallgatták Cui Jianmei és Betlehem József 2019-es munkajelentését, a 2020-as munkatervet, a 2019-es pénzügyi beszámolót és a 2020-as pénzügyi költségvetési jelentést.

2019-ben a Pécsi Tudományegyetem Hagyományos Kínai Orvoslás Konfuciusz Intézete tiszteletben tartotta a "Hagyományos Kínai Orvoslás Konfuciusz Intézetének” jellemző sajátosságait, aktívan részt vett és szervezett egy magas szintű nemzetközi tudományos konferencia sorozatot a Hagyományos Kínai Orvoslásról, szabványosította a kínai nyelvet és a HKO tanítását, létrehozott egy Konfuciusz Osztálytermet, amely a Konfuciusz Intézet részévé vált, továbbá felkészült egy HKO élmény szoba felépítésére. Nemcsak kínai Kung fu, tea, kínai orvoslás és egyéb kulturális tevékenységeket tartottak főiskolai hallgatóknak, hanem aktívan szerveztek „Qigong napot”, „Kínai nyíltórát” általános és középiskolákra irányuló egyéb tevékenységeket, hogy a különböző korosztályú diákok  megízleljék a kínai kultúrát, amely elősegítette az Észak-Kínai Tudományos és Technológiai Egyetemnek, valamint a Pécsi Todományegyetem, Tangshan és Pécs közötti együttműködést. A Konfucius Intézet munkája 2019-ben gyümölcsöző volt, eredményei figyelemre méltóak. A Konfuciusz Intézet 2020-ban megerősíti a konnotáció felépítését és javítja az oktatás minőségét; optimalizálja a rendszer felépítését és elősegíti a két iskola közötti együttműködést, kiterjesztve a nyilvánosság befolyását.

Végül heves vitát folytattak a Hagyományos Kínai Orvoslás Konfuciusz Intézetének jövőbeli fejlesztési irányáról, tovább pontosították a munka irányvonalát és a következő év kulcsfontosságú pontjait. A megbeszélése során a két fél testületének tagjai megállapodtak abban, hogy a Konfuciusz Intézet segítségével előmozdítják a két egyetem alap- és doktori képzés programját, erősítik a két egyetem közötti tudományos kutatási együttműködést és aktívan fokozzák a tanárok és a diákok közötti cserét, mindkét fél oktatási forrásait felhasználva csereprogramokat működtetnek mindkét fél diákjai és tanárai számára.

A Tanács sikeres összehívása egyértelmű irányt adott a Konfuciusz Intézet további fejlesztéséhez. A két egyetem támogatásával a Konfuciusz Intézet tovább erősíti saját felépítését a "kínai orvoslás jellemzői" alapján, és hozzájárul a két egyetem közös fejlődéséhez.