Kutatók Éjszakája - beszámoló

2019. OKTÓBER 02. Hírek Egyetemi hírek

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére, melyen a PTE ETK HKO Konfuciusz Intézete idén 4. alkalommal vett részt, ám a jól megszokott pécsi bázisunk helyett a Kaposvári Képzési Központban szerepeltünk. Három izgalmas és érdekes programmal készültünk, ami kétségtelenül hamar elnyerte a kis- és középiskolások, de még az egyetemisták, felnőttek tetszését is.


Rögtön az előtérben kalligráfiával vártuk az érdeklődőket. A Kínából érkezett tanáraink egy gyorstalpalós bemutató keretein belül segítettek elsajátítani a speciális ecsetek használatát, majd ezt követően a számok kínai karaktereinek megismerésére, valamint egyszerűbb szavakra helyezték a hangsúlyt.

Az igazán lelkes érdeklődőknek egy rövidebb, külön foglalkozás formájában sikerült alaposabban elmélyedni a magyar és kínai nyelvi különbségekben.

Másik érdekesség a szintén tanáraink által tartott papírkivágás. Ez a művészeti ág szintén Kínából indult (kínai neve Jianzhi (剪紙). Alapvetően dekorációs célokra használták és a leggyakrabban használt papír színe piros, mi viszont nagyobb választékkal készültünk.  A leggyakrabban előfordult minták a kínai állatöv állatai. A diákok előszeretettel vágtak ki pandát, békát, medvét, egeret és sok mást a szimmetrián alapuló módszerrel.

És talán mind e közt is a legkedveltebb foglalkozásnak a Mr. Xiao által tartott csikung bemutató bizonyult. Az érdeklődők a tornateremben tudtak elsajátítani pár mozdulatot, miközben megtanulták a légzés nagyon is fontos technikáját, valamint, hogy hogyan kell ellazulni annyira, hogy az ember nyugodtan tudjon fókuszálni. Volt olyan, aki ettől a nyugodt és logikus harcművészettel ellenkező sportot űzött, street fight-ot, de még nekik is élvezetes volt ennek a két eltérő világnak az összekapcsolása.


Köszönjük mindenkinek a részvételt!